Over Rick Essenberg (1966)

 

 

Het werk van Rick Essenberg bestaat uit lijnen en vlakken soms met dierlijke vormen soms zijn het slechts schimmen of schaduwen in een lijnenspel.

Elk werk komt voort uit een waarneming, herinnering of verhaal. In de vertaling hiervan naar een groter werk wil ik de speelsheid en openheid vasthouden zonder de intensiteit van het moment te verliezen.  

Door de combinatie van aquarel, acrylverf en de zwarte Oost-Indische inkt ontstaan er tegenstellingen als hard en zacht, fragiel en robuust. Deze tegenstellingen staan centraal in zijn werk. Hij laat zich inspireren door alles wat hij in werkelijkheid ziet en meemaakt. Het kijken staat centraal, hij kijkt, observeert en noteert zijn aantekeningen tijdens reizen, in de stad op straat of tijdens een van zijn wandelingen. Deze impressies zet hij om in eigenzinnige tekeningen.
Sinds 1990 heeft Rick Essenberg deelgenomen aan diverse groepsexposities in Amsterdam en Barcelona en als decorschilder gewerkt aan film-, video- en theaterproducties.
Rick Essenberg heeft een eervolle vermelding gekregen tijdens de uitreiking van de Beeldend Gesproken Kunstprijs 2005. Uit het juryrapport: “Rick Essenberg ontvangt een eervolle vermelding voor zijn mooie, evenwichtige, bijna als kalligrafie ogende pentekening.

Rick Essenberg heeft gestudeerd aan de Rietveld academie in Amsterdam.

 

 

reageren?

(c) 2012, rick essenberg